L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. (Foto: J.Blanch)

Miquel Pueyo: “El futur de Lleida sou vosaltres”

34 visites

Miquel Pueyo i París, Paer en cap de Lleida, va néixer en aquesta ciutat el 18 d’agost de 1957. Va ser elegit per a la funció d’aquest càrrec el 15 de juny de 2019. Anteriorment, havia estat delegat territorial del govern a Lleida del 2007 fins al 2011. També va esdevenir diputat al Parlament de Catalunya tres cops, des de l’any 1988 fins al 1995. És Doctor en Filologia Catalana i professor de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida. A més també és escriptor i periodista.

Quin diria que ha estat el seu major assoliment professional? 

La feina de professor a la Universitat m’agrada i m’omple molt. Per circumstàncies del moment vaig dedicar uns anys a la política.

Com valora el trajecte fins a arribar a ser paer en cap de Lleida? 

Ha estat un trajecte molt interessant. Ens vam organitzar un any abans de les eleccions, vam intentar fer una preparació de la campanya. En aquesta ciutat durant 4o anys hi ha hagut un govern legítim amb un determinat perfil polític que volíem canviar. Era important però era molt difícil. Els recursos que teníem econòmics, comunicatius, etc. eren limitats. Vam haver de treballar durant un any d’una forma molt directa, anant a tot arreu, parlant amb persones, a vegades amb petits grups de persones, en aquest sentit va ser un trajecte molt pedagògic. Vaig aprendre moltes coses. Quan hi va haver la campanya electoral i van venir les eleccions, contra tot pronòstic vam aconseguir guanyar, Vam començar el projecte CANVIA LA PAERIA.

Tenim a l’horitzó l’agenda 2030, des de la Paeria quines accions es porten a terme per tal d’afavorir el desenvolupament sostenible?

A la Paeria hi ha la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030. La gestiona una de les regidores més joves de la paeria, la Mariama Sall. Tenim un pla d’acció municipal que és un programa que hem de desplegar durant aquests 4 anys, que està profundament inspirat per l’agenda 2030. 

El canvi climàtic ja no és una hipòtesi discutible, és una realitat que estem experimentant, per tant, el repte està relacionat amb el canvi de model energètic, amb la sostenibilitat, la salud de les persones i amb l’economia verda. Tenir un model de mobilitat a la ciutat diferent ja no és un horitzó a curt o mitjà termini sinó, que és la realitat en què ens trobem. En el transport públic una de les modificacions que s’han introduït és el canvi de velocitat a la majoria de les vies, on la velocitat màxima és de 30 km/h. També hi ha molts altres reptes, un d’ells és la descarbonització, és a dir, la reducció de l’impacte dels recursos energètics que utilitzem. Jo crec que avui per avui ja no hi ha un sèrie de polítiques i després una política mediambiental sinó que la política medioambiental impregna totes les activitats de l’administració de la Paeria. 

Ishtar Ghinica i la professora Ester Melet, durant l’entrevista.

Aleshores des de les diferents àrees de la Paeria com s’aplicaran a la ciutat els objectius de desenvolupament sostenible? Per exemple en la igualtat de gènere, en l’educació i la responsabilitat de producció i consum. 

L’Igualtat de gènere és un compromís d’aquest Govern, tenim la sort de tenir una Paeria en aquests moments bastant equilibrada en els termes de gènere. Tenim més regidores que regidors. Fa poc vam aprovar el primer pla municipal per lluitar contra els estereotips/prejudicis en l’àmbit polític LGTBIQ+. Per a que d’alguna manera totes les persones de la ciutat sigui quina sigui la seva orientació sexual o de gènere, realment puguin viure en igualtat  i amb independència saben quines són les seves prioritats. A més a més, és obvi que com sabeu el funcionament de les escoles i els centres de secundària estan dirigits pel departament d’Educació de la generalitat de Catalunya, però sobretot en el cas de les escoles de primària, l’ajuntament és cogestor de les escoles i té responsabilitats molt concretes en les qüestions dels espais, els patis, dels accessos,  i per tant també tenim un compromís molt clar amb la necessitat d’introduir unes actualitzacions i canvis.

Quins projectes hi ha plantejats des de la Paeria a curt termini per a la ciutat de Lleida? I a llarg termini?

El projecte que tenim plantejat a curt termini és superar aquest impacte brutal que ha suposat la COVID, no només a Lleida sinó a Catalunya, Europa i al món. Nosaltres teníem un programa i unes previsions, però ens hem trobat de sobte, que no les hem pogut portar a terme a causa del període de gran incertesa que estem vivint . No sabem quant temps haurem de continuar prenent mesures. Les activitats econòmiques, de la mateixa manera com vosaltres esteu fent l’activitat educativa, s’han vist impactades i, per tant, a curt termini el que hem d’aconseguir és viure i sobreviure i mantenir tant com sigui possible, l’activitat del sistema educatiu, aconseguir que hi hagi recursos per a que la estructura econòmica, els comerços, les empreses, els autònoms, puguin tirar endavant. 

La política medioambiental impregna totes les activitats de l’administració de la Paeria

Quines possibilitats ofereix la ciutat a la població adolescent a nivell cultural i d’entreteniment? 

Això en part, us podria preguntar jo a vosaltres, m’haurieu de dir si per a vosaltres la ciutat de Lleida és entretinguda. Jo crec que Lleida té alguns avantatges, com la dimensió, tenim 140.000 habitants, això fa que siguem al mateix temps una ciutat prou gran com per tenir una programació cultural, teatral, musical variada, però al mateix temps no som una ciutat tan gran per a que no tinguem la possibilitat de conèixer-nos. Les distàncies són accessibles, poden anar a molts llocs a peu i jo crec que des del punt de vista de l’entreteniment, alguns aspectes, com l’oci nocturn que esta paralitzat, però que hi ha moltes altres possibilitats. Hi ha una regidoria joventut molt activa que us convidem a conèixer que és al carrer la Palma, funciona com un espai d’assessorament, de formació… Pot oferir assessorament psicològic i per tant crec que la ciutat té possibilitats. 

Aleshores, creu que els joves es poden preparar bé pel futur?

Això m’ho pregunto com a pare, alcalde i docent. Estic segur que els vostres professors i professores fan mans i mànigues perquè realment que això que us ensenyen us pugui ser útil. Jo crec que hi ha dos tipus d’utilitat: hi ha una utilitat des del punt de vista de les sortides professionals del futur que segurament us preocupen a vosaltres. Però també hi ha l’utilitat què és el que té sentit per a mi com a persona que el que estic fent. Al final la satisfacció dependrà de en part dels factors econòmics però també dependrà fins a quin punt us sentiu satisfets/satisfetes del que esteu fent.

El sistema educatiu, us dona eines, algunes d’aquestes eines no són tant els continguts, com la capacitat de pensar, d’organitzar-vos, de treballar, d’establir prioritats, i aquí jo crec que coincideixen les forces que fa el sistema educatiu, la vostra escola o centre, l’esforç que segur que fan les vostres famílies, el vostre entorn i l’esforç individual, de cadascú de vosaltres que està fent. 

Davant la situació que estem vivint, és inevitable no deixar de parlar de la pandèmia.

Com ha afectat la covid-19 a l’economia de la ciutat de Lleida? 

Doncs en tots els sentits, pensa que hem hagut de multiplicar pràcticament per 3 la despesa social, és a dir, aquells recursos perquè determinades famílies puguin posar el plat a taula. En canvi La Paeria ha tingut menys ingressos, per la zona blava, pel transport, per taxes i impostos, però més despeses per a afrontar. Perquè la COVID ha suposat molta més despesa en serveis socials, molta més despesa en equipaments, per tant és una situació una mica paradoxal: més demandes, però menys ingressos. Tenim 3 crisis a la vista: sanitària, de la pandèmia; econòmica, que estem patint i patirem i una crisis sociopolítica. Aquesta situació ens porta a reflexionar sobre si el sistema que tenim funciona bé, sobre si els nostres governants ho estan fent bé, sobre que hauria de canviar, sobre si la distància entre els ciutadans i els governs és excessiva, i tot això, està en marxa.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant l’entrevista. (Foto: J.Blanch)

Com a càrrec públic com veu el futur de la ciutat de Lleida a partir de la pandèmia que estem patint?

El futur de la ciutat de Lleida sou vosaltres i a mi en particular ens correspon de sentar bases, de prendre decisions i jo sóc optimista. Tenim una ciutat on es viu bé en general, on hi ha recursos educatius i recursos sanitaris, on les persones que venen de fora, que venen a estudiar a la universitat o pel motiu que sigui tenen la sensació que a Lleida es viu raonablement bé. Tenim una ciutat que té a l’entorn un espai molt saludable que és l’’horta, tenim moltes possibilitats de creixement a l’àmbit agroalimentari , tenim una universitat prestigiosa, tenim un parc científic i tecnològic agroalimentari a Gardeny on hi ha empreses i centres de recerca i tenim una posició estratègica bona. Som el que se’n diu un punt important de connexió al sud d’Europa, no gaire lluny de la línia costanera i també amb connexions cap a la península. Precisament les cartes que tenim no són dolentes, però evidentment jugar aquestes cartes dependrà de la nostra capacitat, de la nostra ambició i en la nostra preparació. És aquí on crec que vosaltres teniu un paper essencial.

Quines accions contra l’augment de contagis de la covid-19 s’està portant a terme? Quines mesures es prendrien si els contagis augmentessin? 

La millor notícia que tenim és l’ampliació del procés de vacunació i crec que cap a mitjans de febrer tindrem totes les persones de les residències vacunades. Ara també s’està vacunant el personal sanitari i després aniran vacunant els grups d’edat en funció del risc. La vacunació és el que ens permetrà d’alguna manera superar a poc a poc la situació d’incertesa. Aquesta és una batalla del conjunt de la societat. Els sanitaris tenen un paper molt important.

És una situació molt dura i molt difícil però hem estat capaços de fer coses importants durant aquest temps i jo en aquest sentit, des del punt de vista social i col·lectiu soc necessàriament optimista. Crec en el futur i crec en la vida.

Quin desig voldria fer arribar als ciutadans de Lleida ara que s’acosten unes dates en què la vida social i familiar hauria de ser molt intensa?

El cicle de Nadal, és molt important.  És evident que tots teníem moltes ganes que arribés Nadal per veure els familiars que no havíem vist, de retrobar-los, d’estar amb els amics i de donar-nos algunes alegries. Els protagonistes havien de ser els nens i les nenes que han estat tancats tres mesos a casa i han hagut d’anar a l’escola amb mascareta. Això quin impacte té? Doncs que les persones són també emocions i era extremadament important donar oportunitats d’il·lusió.

Com valora les escoles concertades?

Jo sóc una persona d’esquerres i crec que l’educació per tothom és essencial. El model educatiu que tenim, és un model que combina els centres concertats i públics i crec que tots els centres juguen un paper. Crec que és legítim i és bo que les famílies a partir d’un argument pugui triar. El que hem d’intentar és que els centres concertats i públics siguin oberts a la diversitat, que siguin solidaris i que comparteixin un projecte educatiu i un projecte ciutat.

Un moment de l’entrevista amb la resta de redactors. (Foto: J.Blanch)

Per: Silvia Altisent Labrador i Ishtar Ghinica Kornilova

Redactor Junior

close

El més recent