Una prova PCR de Covid-19. (Unsplash)

COVID-19: Com la detectem?

28 visites

Quins tests d’obtenció de casos de Covid-19 són més fiables? Quin s’utilitza més?

A causa de la situació actual amb la Covid-19 s’han anat implantant nous mètodes i mesures per anar detectant els casos de forma més ràpida i eficaç. El més freqüent i conegut per la gran majoria és la famosa PCR, sigles en anglès de ‘Reacció en Cadena de la Polimerasa’. És una prova de diagnòstic que permet detectar un fragment de material genètic d’un patogen o microorganisme.

Tot i ser un test considerablement ràpid (el resultat es pot obtenir en 24/48 hores ) no acaba de ser del tot útil per a la població. En no obtenir el resultat de manera immediata provoca que durant aquest marge de temps es puguin produir un elevat nombre de contactes entre possibles positius.

Els test ràpids de Covid-19 començaran a fer-se “en els propers dies” | EFE  | Madrid | Societat | El Punt Avui

Observant aquests fets amb la PCR s’ha implementat un nou test molt més ràpid a l’hora de lliurar els resultats al pacient. És l’anomenat test d’antígens, és molt similar a la PCR. Consisteix en introduir un bastonet a la cavitat nasal per obtenir, en cas positiu, una proteïna característica del virus. A diferència de la PCR, aquests resultats s’obtenen en només 15 minuts, de manera que hi ha un marge de contagi entre la població molt més reduït que amb la PCR.    

Aquest test es diferència de la PCR en molts aspectes, però un dels més importants, a part de ser un test molt més ràpid, és que té una elevada sensibilitat en els primers dies d’infecció, concretament, la sensibilitat en els primers dies de contagi (0-3 dies) és d’un 100% i del 4-7 dia del 90%.

Quin test es recomana utilitzar?  

El test antígen té una detecció molt eficaç en els primers dies d’infecció però, tot i així, és més indicat utilitzar la PCR. El test antigen, com ja he comentat anteriorment, és molt fiable en els primers dies d’infecció, però a partir del 4 día aquesta fiabilitat va disminuint. 

Redactor Junior

close

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy

El més recent